Hány óra van... a workshopon (1.) – avagy mondd meg nekünk, Pavis!

This is the beginning of a beautiful... workshop

Már tegnap kiszúrtam a tömegben. Az előttem lévő sorban ült, kicsit jobbra. Néha jegyzetelt. Tapsoláskor a szájában tartotta az írószert. Ilyet nem tesz egy beképzelt nagyágyú... Bevallom, annak képzeltem Pavis bácsit, mert annyira nagy név, hogy azt is el lehetne nézni neki. De miután megláttam így, golyóstollal a szájában, már nagyobb kedvvel keltem fel reggel 8 előtt (már amennyire nagy kedvvel lehet abban az órában), hogy beérjek a workshopra.
Nem kezdtük bemutatkozással az első órát, ahhoz talán túl sok a 30 ember, és biza sokunknak még korán volt, ezért nem bántuk, hogy még nem kell a megszólaláshoz szükséges energiát megkeresnünk magunkban. Megtudtuk, milyen előadásokat fogunk elemezni, milyen szempontok szerint, mire érdemes figyelni, majd áttértünk az első előadásra, A játszma végére. Általános impressziók hangzottak el, beszéltünk az előadás hangulatáról, dinamikájáról, a vörös keret és a zöld ruha szerepéről, arról, hogy Clov miért nő és nem férfi, mint ahogy Beckett szerette volna... Pavis arra bátorított, hogy ragaszkodjunk a véleményünkhöz, türelmesen meghallgatott mindenkit, és segített a megfogalmazásban, ha valaki elakadt az angol nyelvvel.
Megpróbáltunk tisztázni néhány fogalmat, amelyet használni fogunk a hét folyamán, mint a mise-en-scène, rendezés, előadás, happening, produkció. Ez fontos, mert más-más szavakat használnak az angolban, franciában, románban vagy magyarban, és a kultúrától függően ugyanaz a szó különböző dolgokat jelölhet. Az angoloknál a mise-en-scène egyenlő az előadással, a franciáknál viszont az előadás struktúrája, amely mindent magába foglal a díszlettől a ritmuson keresztül a színészvezetésig. Elhangzott néhány név is, mint Sartre, Deleuze és mások, de mivel Pavis csomagját a Lufthansa elügyetlenkedte, ezért a pontos idézetek most elmaradtak.
Ezen az első találkozáson megbízóink számára mindenesetre kinyomoztuk, hogy a nevét pávisznak ejtik. Ez a probléma megoldva.

avramLaura

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése