Cât e ceasul... în general (14.) – sau adevăratul jurnal al festivalului

conferinţă despre Tadeusz Kantor
   şi lansarea numărului 11 al revistei Scena.ro

 „De la o anumită vârstă am părăsit autostrada avangardelor
 pentru a o lua pe poteca amintirilor.”
Tadeusz Kantor, citat de George Banu

Duminică, 5 decembrie
Ora 11.00 

Anul 2010 este, fără îndoială, un an important pentru întâlnirea dintre spaţiul teatral românesc şi spectacologia regizorului polonez Tadeusz Kantor. Comemorarea a 20 de ani de la dispariţia artistului a prilejuit o serie de manifestări culturale importante. Ediţia a 20-a a Festivalului Naţional de Teatru (30 octombrie – 7 noiembrie, 2010, Bucureşti) a oferit spectatorilor posibilitatea de a viziona înregistrări ale spectacolelor kantoriene, a găzduit o expoziţie în aer liber şi o conferinţă susţinută de Michal Kobialka, unul dintre cei mai importanţi analişti ai operei lui Kantor, şi a facilitat, în colaborare cu Facultatea de Teatru a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, apariţia în limba română a volumului O călătorie în alte spaţii: Teatrul lui Tadeusz Kantor, de Michal Kobialka (colecţia FNT, 2010).


Evenimentele organizate de festivalul Interferenţe se înscriu în aceeaşi linie a celebrării operei marelui regizor polonez. Conferinţa din această dimineaţă, desfăşurată la Casa Tranzit, a debutat, după cum a precizat András Visky, moderatorul întâlnirii, cu o intrare în atmosfera spectacolelor lui Kantor, prin vizionarea unui scurt fragment al spectacolului Wielopole, Wielopole (1980). Au urmat apoi prelegerile susţinute de criticul George Banu şi de Nina Király, istoric al teatrului şi colaborator. 

apropiat al omului de teatru polonez. Ambele cuvântări au abandonat voit registrul academic şi s-au plasat sub semnul unei duioase rememorări a celui care, spunea George Banu, „a devenit un mare artist la bătrâneţe”, odată cu spectacolul Clasa moartă (1974) unde Kantor „descoperă modalitatea prin care se poate reprezenta scenic, plastic, memoria”.  Prin discursul său, Nina Király a completat portretul lui Tadeusz Kantor, povestind experienţa colaborării cu acest „maestru de mare fineţe” şi cu echipa de artişti de la Cricot 2, spaţiu de creaţie perceput ca „atelier, arhivă şi scenă în acelaşi timp”.

Întâlnirea s-a încheiat cu lansarea celui mai recent număr al revistei de artele spectacolului Scena.ro (numărul 11, noiembrie/decembrie/ianuarie, 2010-2011). Redactorul şef al publicaţiei, criticul de teatru Cristina Modreanu, a precizat că această revistă, care împlineşte doi ani de apariţie, „se obligă să devină un vehicol de transmitere a unor idei, de subliniere a unor valori aflate în circulaţie şi de punere a lor în contact cu spaţiul cultural românesc.” 
wohlEugen




Fotograf: Biró István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése