Cât e ceasul... în general (17.) - sau adevăratul jurnal al festivalului

din boxa juraţilor

5 decembrie, 21.00,
Teatrul Naţional Cluj-Napoca

Am imaginea, din filmele de la Hollywood, cu juraţii care asistă la un proces, iar datoria lor este cea de a evalua dovezile ce condamnă violarea legilor de către individul acuzat. Filmele exploatează, de multe ori, felul în care juriul este emoţionat de poveste. Pot să afirm că spectacolul Process_in_Progress (ultima parte a trilogiei Process_City a celor de la Shadow Casters, Croaţia) m-a plasat oarecum în boxa juraţilor.

Adaptare pentru scenă a romanului Procesul de Franz Kafka, spectacolul este o reinterpretare ce amestecă elemente de VJ, proiecţii live a trăirilor personajelor, deconstruind, din punct de vedere al esteticii clasice, reprezentaţia teatrală. Proiecţiile video au rolul de a prezenta anumite detalii ce ar putea fi pierdute la o vizionare oarecare. 

Cei trei actori de pe scenă iau rând pe rând haina personajelor, într-un fel personajele posedând actorii, şi asta afirmând într-o oarecare măsură că oricine poate să fie pus în locul lui Iosif K.

Performance-ul post-dramatic a fost primit cu mai puţin entuziasm decât primele două părţi ale trilogiei.


6 decembrie, 11.00, Casa Tranzit

Ratând primele două părţi a trilogiei, am regretat faptul că experienţa a fost una diferită, spectacolul fiind mai puţin personal, iar realizatorii au comentat acest fapt prin felul în care fiecare parte era diferită, iar această ultimă abordare era menită să stabilească o relaţie personală cu publicul inclusiv prin priecţiile video.

Argumentul pentru alegerea romanului ca punct de pornire a fost justificată de felul în care Iosif K. este propriul său opresor, condiţie cu care se confruntă şi individul din societatea contemporană.

Documentând, din punct de vedere istoric şi cultural, fiecare spaţiu unde reprezentaţia are loc, întreaga trilogie are ca scop principal stabilirea unei relaţii între interpreţi şi public cât mai personală, experienţa fiecărui spectator fiind o „cărămidă” în construcţia spectaculară a trilogiei.
orosRafael


Fotók: Biró István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése