despre, dar fără Andrei Şerban
6 decembrie, 18:30, Foaierul teatrului
Protagonistul serii de luni a fost Andrei Şerban. Înainte de spectacolul Strigăte şi şoapte a avut loc o lansare dublă, pe lângă cartea regizorului a fost prezentat şi un CD realizat de Crenguța Manea pe baza spectacolului Strigăte şi şoapte. Alături de András Visky, moderatorul lansării se afla Crenguța Manea (redactor la Radio România Cultural), despre care Visky a spus că are cel mai frumos nume. L-a şi tradus în maghiară (Ágacska), încercând să demonstreze că nu numai în română sună bine. Între cei doi era un scaun liber pentru Șerban care din păcate nu putea fi acolo.
Realizatoarea materialului audio ne-a vorbit despre cum a ajuns să lucreze la acest proiect. A luat parte la repetițiile mai multor spectacole semnate de Șerban şi s-a îmbolnăvit de dragul repetițiilor. La realizarea spectacolului Unchiul Vania nu a putut fi prezentă, dar când a auzit că regizorul va monta Strigăte şi şoapte la teatrul maghiar, a venit la Cluj la repetiții. Pentru Andrei Șerban nevoia de celălalt este împlinită de teatru, lucrează în acest domeniu pentru că nu poate face nimic de unul singur, spunea Crenguța Manea citându-l pe regizor.
Pentru partea a doua a evenimentului, moderatorul a invitat-o pe Carmencita Brojboiu, scenografa teatrului, să ia loc pe scaunul lăsat liber şi să spună câteva cuvinte despre colaborările cu Andrei Șerban. Când era studentă, Andrei era o icoană de neatins pentru ea, iar acum lucrează împreună în lumea întreagă. Ultimul lor spectacol, Unchiul Vania din Sankt Petersburg a fost nominalizat la premiul Masca de Aur. Am aflat despre modul lui de a lucra, îi place să lucreze în echipă, şi mereu caută să îmbunătățească spectacolul, chiar şi după premieră mai schimbă câte ceva.
Prezentarea propriu-zisă a cărții O biografie (tradusă cu titlul de Életrajz) a fost făcută de către András Visky. Dramaturgul ne-a propus cumpărarea cărții pentru a economisi bani în luna aceasta problematică. În loc să cutreierăm mallurile înainte de sărbători, putem petrece zile plăcute acasă, citind paginile scrise de Șerban. Cartea este rezultatul unor discuții cu doi prieteni buni, Ana Maria Narti şi George Banu. Cei doi l-au stimulat pe Șerban să scrie, i-au pus întrebări şi i-au dat sfaturi când era nevoie. Varianta în maghiară a cărții face parte din seria despre teatru a editurii Koinónia care îşi propune publicarea unor cărți de teatru accesibile.
avramLaura
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése