Cât e ceasul... în general (22.) – sau adevăratul jurnal al festivalului


carte: Magda Stief de Adrienne Darvay Nagy 

7 decembrie, Ora 18.00 

În această după-amiază, în incinta Teatrul Maghiar de Stat, a avut loc lansarea cărţii Stief Magda de Adrienne Darvay Nagy (Editura Komp-Press, 2010). Volumul biografic îmbracă forma unui dialog între autoare şi actriţa Magda Stief, personalitate marcantă a scenei teatrale şi care din 2007 este membru onorific al Teatrului Maghiar din Cluj Napoca. 
 
Cartea evocă parcursul personal şi profesional al unei actriţe care iubeşte teatrul şi care şi-a dedicat întreaga viaţă acestei arte. „Teatrul Maghiar din Cluj o iubeşte pe Magdi” a spus regizorul Tompa Gábor, însă cu siguranţă nu doar Teatrul Maghiar, deaorece Magda Stief, a cărei carieră teatrală se leagă de cea a soţului ei, regretatul regizor Vlad Mugur, a jucat roluri şi pe alte scene, atât în România, cât şi în Germania. 


„Nu este vorba despre mine, dar în acelaşi timp este”, a spus emoţionată Magda Stief atunci când a luat cuvântul, copleşită parcă de atenţia care i se acordă. Acest moment festiv nu putea să treacă fără amintirea lui Vlad Mugur şi a întâlnirii dintre cei doi în 1965, când Mugur pune în scenă spectacolul Trei surori de Cehov, cu Magda Stief în rolul Irina. A fost „începutul unei frumoase prietenii” care a durat mai bine de treizeci de ani.

„Am învăţat foarte multe pe parcursul acestor interviuri, despre teatru şi despre profesia de om de teatru” – a mărturisit autoarea, istoricul de teatru Adrienne Darvay Nagy, iar prin apariţia acestei cărţi, pe care sperăm să o vedem tradusă şi în limba română, cititorii vor fi fără îndoială câştigaţi.
wohlEugen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése