Cât e ceasul... în general (9.) – sau adevăratul jurnal al festivalului


dublă lansare de carte: George Banu

Sâmbătă 4 decembrie,
Ora 12.00

Meeting point-ul festivalului, aflat la etajul Casei Tranzit, de această dată a fost gazda unui dublu eveniment care l-a avut ca protagonist pe criticul de teatru George Banu: lansarea cărţilor Trilogia îndepărtării – Odihna. Noaptea. Uitarea (Cartea Românească, 2010) şi Peter Brook és az egyszerű formák színháza (Koinónia, 2010), cea din urmă fiind ediţia în limba maghiară a amplului studiu pe care Banu îl dedică operei teatrale a lui Peter Brook, apărut şi în limba română cu titlul Peter Brook. Spre teatrul formelor simple (Unitext, 2005). Întâlnirea, moderată de dramaturgul András Visky, i-a avut ca invitaţi pe Conf. dr. Anca Măniuţiu, cercetător în artele spectacolului, pe regizorul Mihai Măniuţiu şi pe Nina Király şi Tamás Koltai, specialişti în teatru, invitaţi din Budapesta.
Colecţia de eseuri Trilogia îndepărtării este un demers confesiv, un „autoportret ascuns” cum l-a numit Anca Măniuţiu, iar formula de prezentare pentru care George Banu, Anca Măniuţiu şi Mihai Măniuţiu au optat – aceea de a citi, pe rând, scurte fragmente din volum – s-a pliat pe această structură.
Cea de-a doua carte lansată azi marchează, a spus András Visky, „anul Peter Brook”, eveniment ce nu se putea realiza mai bine decât prin a oferi publicului acest volum complet şi complex care urmăreşte traseul creaţiei teatrale a lui Peter Brook, un regizor „fascinat şi de lumină şi de secret”, după cum a mărturisit autorul cărţii. Volumul este rezultatul unei fericite întâlniri dintre un regizor extraordinar şi un foarte fin analist şi interpret, dintre doi oameni de teatru care împărtăşesc o mare dragoste pentru această artă. Pentru că a fost o întâlnire între prieteni şi, deci, Peter Brook nu putea să lipsească, George Banu a prezentat proiecţia filmului în care, neputând fi fizic prezent din motive de sănătate, Brook acceptă titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Sorbona (Sorbonne Nouvelle – Paris 3). Filmul a fost iniţial prezentat în cadrul ceremoniei desfăşurate pe 10 noiembrie, în Marele Amfiteatru al universităţii pariziene.

wohlEugen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése