Hány óra van... a kulisszák mögött (4.) – avagy kik tolják (L) a fesztivál szekerét?

Körbe-körbe

A fesztivál időtartamának fele lepergett. Mindenki fáradt, és mindenki a saját bőrén érzi a fesztivál terheit. (Mi, belsős újságírók sem vagyunk már frissek – elnézést a lassú frissülésért...)


Megkérdeztük Peckát, hogy a műszaknak mivel telik egy napja fesztivál közben, és mennyire örülnek a sok előadásnak.

Hogy én mit szeretek a legjobban a munkámban? Én világítani segítek, meg mindenben. Nagyon szeretem a technikát, a világítás, a hang- és videotechnikát. Biztos azért is, mert 2 évet csináltam. S úgy érzem, ebben a színházban nagyon jó csapat van, nagyon jó műszaki személyzet.

– Megterhelésbeli különbség a normál évad és a fesztivál időszaka között? Hát igen. Sokkal nagyobb a stressz fesztiválidőszakban, több a munka, nagyobb az idegesség, fáradtabbak az emberek. Alkoholból viszont nem fogy több, mivel sokkal nagyobb a megterhelés.

– Idén igazából nem volt még nehéz előadás, de az elmúlt interferencián nehezebb díszletek voltak, igényesebbek és nagyobbak voltak a technikai igények is.

– Hogy hogyan néz ki egy napunk? Hát:

Éjjel 00 óra: Általában ekkorra megérkezik egy társulat és elkezdődik a díszletállításuk. Lepakoljuk a díszletet. 

Éjjel 01 óra: Eddigre kb. lepakoljuk a díszletet, következhet a díszletállítás, világítás, szerelés, hangszerelés. Ez általában a társulat igényeitől függ. Eltarthat akár reggel négyig is. Aztán kb. 3 óra alvás.
 
Reggel 9 óra: Ekörül kezdünk, folytatódik a munka. Általában minden társulat kér egy próbát délre. 

Dél: Ha már minden megvan, és nincs több dolga az embernek, megpróbál keresni egy sarkot és aludni. Délután amúgyis próba van. Zugot sem nehéz találni, tágas ez a színház, például az öltözőknél van egy társalgó, amelynek az ajtaját ha az ember behajtja, nyugodtan lehet aludni. 

Este 7 óra: Előadás. Én meg szoktam nézni. A többiek közül is sokan megnézik, hiszen mégiscsak ők is benne voltak, szerelték, de az is előfordul, hogy már nincs kedvük hozzá, mert egy napon keresztül dolgoznak vele, és annyi már bőven elég.

Este, előadás után: Le kell bontani az előadást. És kezdődik minden elölről.

(Szerk. megjegyzése: megkérdeztük volna a műszakiak közül mások véleményét is, de meccs volt, és ilyenkor ez lehetetlen.)
bakkÁgnes


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése