Hány óra van... a szakmai beszélgetésen (8.) – avagy diskurálunk, jó, jó, de miért?

Könyvbemutató négy témában
  Darvay Nagy Adrienne: Stief Magda

A sorozatkönyv
Az interjúkötet a Prospero könyvek sorozatában jelent meg, a Komp-Press kiadónál. A sorozat lényegének tekintik az interjúalanyok személyes megnyilatkozását. A vállalkozás veszélye, hogy unalmassá válhat, ha minden interjúalany ugyanazt mondja el a pályájáról. Mindig kell valami izgalmas legyen a kötetekben. 

A könyv a budapesti könyvhétre jelent meg, júniusra, de a szerkesztők szerint Stief Magda színházi és helyi kötődései miatt az Interferenciák Fesztivál, és egyáltalán Kolozsvár az igazi helye ennek a könyvbemutatónak.  


A „Wagner”
Demény Péter a könyv megszületésével kapcsolatban Darvay Nagy Adrienne színháztörténészt, a kötet készítőjét Wagnerhez hasonlítja, mert pontos „összművészeti” alkotást hozott létre. Sokkal több munkát végzett, mint ami elsődleges feladata lett volna: minden szerepnek utánanézett, minden névhez kapcsolt magyarázatot, minden utaláshoz mellékelt jegyzéket. A Wagner a szerkesztők álma.

A „Wagner” régi álma volt, hogy interjúkötetet készíthessen Stief Magdával. Saját bevallása szerint a könyv írása közben rengeteget tanult életről, színházról.

Az alany
Stief Magda gazdag életpályája és intézményekhez kötődése izgalmas témának bizonyult. 1971-ben, emigrációját követően a magyar és román nyelvű előadások után kénytelen volt megtanulni németül is játszani. Képes volt más-más nyelven magas szinten újrakezdeni. Pályája több kultúrájú vegyületté vált, melytől színesebb az élete és művészete is. 

Stief Magda egész pályájára vonatkozóan szerencsésnek nevezte magát. Demény Péter egy Goethe-gondolattal reagált, mely szerint a szerencse nem véletlen dolga, mindig oda megy, ahol a tehetség van. A könyvet olvasva is erre a megállapításra juthatunk.

Stief Magda egyik nagy szerencséjének a Radu Penciulescuval való megismerkedését tartja. Tőle tanulta: az ember felejtse el, hogy profi, és inkább kombinálja gondolatait egy amatőr hozzáállásával, hiszen ez adhat újra igazi lelkesedést és alázatot a munkához. 

Másik nagy szerencséjének rendezőjét és férjét, Vlad Mugurt nevezte, aki a legnagyobb mértékben, és minden szinten meghatározta életét.

Fotók: Kun Ákos

Mugur
A fesztivál kiállításának „Vlad Mugur-sarkába” tervezték a könyvbemutatót, de a szerző nagy örömére egy „saroknyinál” több érdeklődő gyűlt össze. Florica Ichim és Crenguţa Manea felidézték a Mugurral készült interjúkötetet, és sajnálatukat fejezték ki, hogy nem értik a Stief Magdáról szólót. Florica Ichim szeretné lefordíttatni, és minél hamarabb román nyelven is megjelentetni a könyvet.
vargyasMárta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése